Ishotellet

Lapilap lap- Ishotellet Lappland

Ishotellet – Lapilap lap rekommenderar starkt!

Ishotellet i Jukkasjärvi är en av de absoluta höjdpunkterna under en resa till svenska Lappland. Här hos lapilap lap har ser vi många människor som reser till detta levande konstprojekt, som smälter varje vår för att byggas om igen på vintern, en bucket-list upplevelse som bara matchas genom att se norrskenet och åka med slädhundar – båda kan du faktiskt kan göra nära hotellet.

Men för budgetresenärer finns det ett uppenbart problem: resor till ishotellet kostar en hel del pengar.

När vi skriver den här artikeln debiterar semesterföretag i Storbritannien mer än 12000kr för en tre dagars resa till Ishotellet, per person,  och det är innan du ens börjar lägga ut kostnaden för hundspannsturer och andra roliga aktiviteter du vill prova när du anländer.

Vi behöver inte nämna att om du reser som par kommer du inte hem från din korta resa till norra Sverige med en större kostnad än på cirka 2500 £. Såvida du inte gör saker lite annorlunda.

När har Ishotellet öppet?

Arbetet börjar på ishotellet i oktober med is som skördats föregående vinter (det lagras i stora lager på plats). Hotellet öppnas för allmänheten i december och förblir sedan öppet tills smältan börjar – vanligtvis i början av april.

Vad man ska ha på sig på Ishotellet?

Med tanke på att medeltemperaturen på Ishotellet är -5 C, vill du vara utrustad med lämpliga kläder. För utomhusaktiviteter får du dräkter, stövlar, handskar och en balaclava, men du måste ta med dig termiska underkläder, varma strumpor och en hatt, plus en extra fleece eller tröja för att använda inomhus. Även om renskinn och varma sovsäckar finns i isrummen, rekommenderar hotellet att du också bär dina inomhuskläder i sängen!

Isrummen är endast tillgängliga för gäster från 18:00 till 10:00, men den närliggande uppvärmda Riverside Lobby-byggnaden är öppen och bemannad 24 timmar om dygnet med badrum, duschar och skåp för att ha dina tillhörigheter i.

Var ligger Ishotellet?

Ishotellet ligger i en liten, historisk by som heter Jukkasjärvi norr om polcirkeln i svenska Lappland. Jukkasjärvi förvånansvärt lätt att nå. Hotellet ligger precis utanför den långa, raka vägen som går genom mitten av byn, precis bredvid Torneälven.

Hur kommer du till Ishotellet?

Om du vill komma till Ishotellet billigt; åk inte först till Jukkasjärvi utan Kiruna, Sveriges nordligaste stad. Det är cirka 17 km väster om Ishotellet och har mycket bra transportförbindelser med resten av Sverige.

Det finns några olika alternativ för att komma till Kiruna – vi antar att du redan har kommit till Sverige. 

Flyg direkt från Stockholm: snabb men dyrt

Under Ishotellets vintersäsong flyger direkta dagliga flygningar från Stockholm till Kirunas flygplats. Norwegian och SAS har båda som kör denna rutt, så du kanske kan hitta billiga platser – men enligt vår erfarenhet sjunker biljettpriserna sällan. Om du lyckas hitta ett bra pris och vill ha information om hur du kommer till och från Kiruna flygplats, se vår Kiruna-guide.

Ta tåget till Ishotellet: långsamt men naturskönt

Nattåg tar cirka 16 timmar att ta sig från Stockholms centralstation till Kiruna. De är bekväma och varma och kan vara till stor nytta om du bokar tidigt online (se den här artikeln för tips om hur och när du bokar). Du måste dock balansera alla kostnadsbesparingar med det faktum att du tappar tid – och förmodligen spenderar pengar på snacks och öl på vägen.

Om du besöker på sommaren kan du bo i det specialbyggda Ishotellet 365, som har isrum och konstsviter tillgängliga året runt. Huruvida det tar bort en del av magin eller inte är en fråga om personlig åsikt, men åtminstone har du nu möjlighet att besöka Ishotellet året runt.

Oavsett om du väljer de ursprungliga vinterrummen eller Ishotellet 365 året runt kan du hålla priserna nere genom att stanna en natt i ett isrum följt av en natt i ett ”varmt” rum. Efter en natt i ett isrum kanske du kommer trivas i dessa vanliga hotellrum med eget badrum med skandinavisk inredning och njuta av lite mer komfort, men visserligen mindre wow-faktor, än i de spartanska isrummen. Kolla priser för alla rum på Booking.com.

Lapilap lap- Ishotellet i Lappland ingång