Mat och dryck

Smak av nordlig natur – Lokal mat från Lappland

Renheten i den nordliga vildmarken och den omsorg som lapplänningarna har till matlagning varje dag tycker lapilap lap garanterar några av de mest läckra rätterna du någonsin har provat. Köket kan vara enkelt, men det är full av färska smaker som färska bär, svamp och vilt.

Ren

Renar har tillagats i Lappland redan i århundraden. Trots att de strövar fritt i vildmarken ägs renarna av någon. Renar är traditionellt sauterade och serveras med lingon och potatismos, men delikatessen finns också som revben, pizzor, hamburgare och till och med sushi!

Lapilap lap - Renköttshamburgare i Lappland

Brödost

Leipäjuusto med mjukt brödost har grillats något, vilket ger den de distinkta bruna märkena. Maten är också känd som ” ’squeaky cheese’ ’på grund av det ljud det ger när du tuggar på den. Osten äter man traditionellt ihop med hjortron och är huvudsakligen en efterrätt, men vissa njuter också av osten till sin kopp kaffe!

Bär

I Arktiska skogar och myrar växer blåbär, hjortron och ljusröda lingon varje sommar precis när Midnattssolen börjar gå ner. Du får äta så länge miljön inte tar skada, tack vare den universella allemansrätten. Bärplockning är populärt i Lappland för både unga och gamla, och de bästa smultronställena är vanligtvis hemliga!

Lapilap lap - Bär i Lappland

Lax

Några av de bästa laxfloderna i Europa och de många sjöarna runt området gör Lappland till ett fiskarparadis och är en av de bästa anledningarna till att besöka på sommaren. Fisken tillagar man ofta långsamt nära en öppen eld eller genom att röka den, vilket ger maten en stark, rejäl doft och fungerar som ett sätt att bevara den bättre.

Lapilap lap - Lax i Lappland

Svamp

Allemansrätten ger också människor friheten att plocka svamp. Till exempel finns tallsvamp (japansk matsutake) från Lapplands skogar på sensommaren och hösten. Svampen är en delikatess, särskilt i Japan, där kilopriset kan klättra upp till hundratals euro!

Flatbröd

Korn är en utav få sädesslag som överlever det arktiska klimatet i Lappland. Förutom att det används för bakning och bryggning har korn traditionellt tillsatts i grytor för att göra smaken rikare.

Mandelpotatis

Precis som några av världens finaste ostar och viner, har ” ’Lapin Puikula’ ’märket PDO (Protected Designation of Origin) i Europeiska unionen, vilket innebär att endast denna specifika typ av potatis som kan bära namnet. Njut av stärkelsepotatis som en sidorätt med ren eller fisk, eller prova dem som pommes frites!